Het effect van aanraking

Het effect van aanraking op het immuunsysteem (Sparticle)

In de 1,5 m samenleving raak je anderen ontzettend weinig aan. Wat heel goed is om het coronavirus ingedamd te houden, maar wat tegelijk heel uitdagend en lastig voor je kan zijn. Normaal gesproken is het effect van aanraking op je immuunsysteem namelijk erg positief en dat is niet voor niets.

Stimuleer positieve gevoelens met aanraking

Aanraking (vriendelijk) geeft je een heel aantal positieve gevoelens, zoals verbinding, geborgenheid, veiligheid en troost. Al die positieve gevoelens beïnvloeden je gezondheid op een positieve manier. Heb je een partner of huisgenoot die je mag aanraken en andersom, dan komt dat goed uit. Als je echter alleen bent, liggen eenzaamheid en ‘huidhonger’ op de loer.

Het positieve effect van aanraking op het immuunsysteem

Chemisch gezien gebeurt er best veel in je lichaam bij vriendelijke aanraking. Er komt dan onder andere oxytocine vrij, wat je misschien kent als ‘het knuffelhormoon’. Door oxytocine dalen je hartslag en bloeddruk, het kan pijn verzachten en je cortisolniveau (het ‘stresshormoon’) verlagen. Je stimuleert ook het parasympatische zenuwstelsel, wat zorgt voor rust en herstel. Al met al een boost voor je immuunsysteem dus.

Het effect van aanraking

Tips voor (extra) aanmaak van oxytocine

Om ‘huidhonger’ tegen te gaan als je alleen bent, kun je onderstaande tips op jezelf toepassen. Als je wel iemand hebt die je vriendelijk kunt aanraken, dan kun je met diegene ‘aan de slag’. Geniet ervan!
– Smeer jezelf of de ander in met een lekker ruikende lotion of massageolie. Zowel de herhalende aanraking als de fijne geur zorgen voor een prettig gevoel en de aanmaak van oxytocine. Een massage boeken kan nu ook weer en is bewezen heilzaam.
– Hetzelfde geldt voor olie of schuim met een heerlijke geur onder de douche of in bad. Sop dus jezelf of de ander helemaal in en doe dat met aandacht. Hoe meer aandacht, hoe beter.
– Sla regelmatig je arm om de ander heen. Als je alleen bent, maar wel een huisdier hebt: knuffel daar dan mee. Zulk huid-op-huid contact zorgt meteen al voor de aanmaak van oxytocine.
– Heb je geen huisdier, dan is een pluchen dier of een zacht kussen een uitkomst. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt wel. Pluche dieren of kussens die warm kunnen worden of zelfs kunnen masseren, zorgen voor extra welzijn.
– Streef naar een gezond regelmatig seksleven. Een lekker orgasme stimuleert de aanmaak van oxytocine (hoe lekkerder, hoe meer). Gebruik dus zeker de tools en mogelijkheden die er zijn als je alleen bent (films, speeltjes). Masturbeer dan meer!
– Indien mogelijk voor jou als je single bent: kies een vaste ‘aanraak’partner en spreek met diegene jullie veiligheidsregels af. Bijvoorbeeld: jullie hebben alleen intiem contact met elkaar, niet met anderen en houden jullie gezondheid goed in de gaten.

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen