gift van geven hoofdfoto

De gift van geven (Sparticle)

De gift van geven, wat houdt dat in? Twee synoniemen van vrijgevigheid zijn hartelijkheid en ruimhartigheid. Dat verklaart al een beetje wat er gebeurt wanneer je gul bent. Dan gééf je namelijk niet alleen, maar krijg je er vaak ook iets voor terug… 

De moeite van geven in een druk leven

Door corona en alles daar omheen, is je leven er anders uit komen te zien. Je werkt en doet meer vanuit huis en je volgt al een jaar lang ‘nieuwe’ regels. Dat kan best wat extra druk veroorzaken. Terwijl je leven vóór corona misschien ook al niet heel rustig was. Met al die drukte is het soms lastig aan een ander dan jezelf te denken. En al helemaal om iets aan een ander te géven in jouw drukke leven.

Geven hoeft niet om materiaal te gaan

Een van de makkelijkste manieren om vrijgevig te zijn is door iets moois te schenken. Hoe klein en simpel ook; het is al lief dat je het doet. Als het voor een belangrijk persoon of moment is, sta dan wat langer stil bij het uitzoeken van je cadeau. Besteed er tijd en aandacht aan, zodat de ontvanger dat ook merkt, want dat geeft het extra waarde.

Realiseer je echter ook dat geven niet altijd om materiaal hoeft te gaan. Vooral in drukke tijden is het geven van echte aandacht en liefde juist een prachtig cadeau. Zeker aan iemand die soms eenzaam is. Of geef iets wat je zelf hebt gemaakt en waar je veel energie in hebt gestoken. Iets lekkers is altijd leuk!

 

gift van geven quote

Waarom ‘de gift van geven’

Wanneer je veel geeft, krijg je ook veel terug, daarom is het een ‘gift’. Misschien niet altijd direct en dat zou ook niet je doel moeten zijn, maar indirect levert geven je heel veel op:
– verbinding met de mensen aan wie je geeft
– inspiratie voor anderen (ontvangers bijvoorbeeld gaan vaak zelf geven)
– geluk, blijdschap, dankbaarheid, ‘een warm hart’ bij jezelf en de ander
– het besef dat geven minstens zo leuk is als krijgen
– je bent een betere versie van jezelf dan wanneer je niet geeft
– blije mensen om je heen maken jou ook blij (je zit beter in je vel)

Een stapje verder

In de filosofie, religieuze teksten en boeken over levenswijsheid gaat vrijgevigheid vaak nog eens stapje verder. Je kunt bijvoorbeeld ook in het geheim te geven, dus zonder dat de ontvanger weet van wie de gift komt. Of geven aan mensen die je niet zo heel erg liefhebt of die zelden waardering tonen. En de oppermachtigste: geven terwijl je zelf niet zoveel (meer) hebt. Als jij echter van nature een beetje bezitterig bent, begin dan klein en geniet!

Op 1 maart was het Nationale Complimentendag. Deze dag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Precies twee cadeaus dus die je niet kunt kopen, maar wel graag geeft!  

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen