doe eens lief... tegen jou foto

Doe eens lief… tegen jou! (Sparticle)

Naar jezelf fronsen als je in de spiegel kijkt. Dingen zeggen als “Ik ben daar niet zo goed in”. Een complimentje wegwuiven. Doorgaan terwijl je merkt dat je eigenlijk rust wilt. Herken je dit? Dan is er werk aan de winkel op het vlak van zelfliefde. Doe eens lief… tegen jou!

Je innerlijke criticus

“Dat stemmetje in je hoofd dat negatief over jou praat, dat is je innerlijke criticus. Die kan heel duidelijk en luid praten overigens, waardoor hij lastig te negeren is. Zeker als je al een beetje moe of onzeker bent of als er iets is mis gegaan. Dan wordt hij nog kritischer en strenger en is het extra moeilijk voor je er tegenin te gaan. Extra moeilijk om lief te zijn tegen jezelf.

‘Anderzorg’ i.p.v. zelfzorg

Daarnaast speelt er nog iets anders mee als het gaat om zelfliefde; namelijk dat je misschien liever voor een ander zorgt. Het is vaak makkelijker om je te ontfermen over een ander, dan over jezelf. Om liefde weg te geven in plaats van te ontvangen. Maar als het om zelfliefde gaat, is het belangrijk dat je juist jezelf op één durft te zetten, al is het maar af en toe. 

Doe eens lief… tegen jou!

Als eerste is het daarom handig je te beseffen dat je pas goed voor een ander kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Denk maar aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als jij altijd aan jezelf voorbij gaat, ben je niet zo lief voor jezelf. Durf jezelf dus met enige regelmaat de belangrijkste persoon ter wereld te vinden. En sta stil bij wat die belangrijkste persoon wil.

doe eens lief... tegen jou

Aandacht voor de criticus

Waarschijnlijk begint dat ene stemmetje vervolgens hard te schreeuwen. Wat er allemaal niet deugt aan je wens, waarom je niet verdient wat je wilt, enzovoorts. Wees je daar bewust van en geef het even aandacht.
Die innerlijke criticus wil jou behoeden van fouten. Fouten die je niet gaat maken, maar toch. Het is een soort ‘pas toch op’ waarschuwing en eigenlijk niet eens zo kwaad bedoeld. Geef het dus even aandacht, om het vervolgens te laten gaan.
Realiseer je dat het niet de waarheid is, wat jouw innerlijke criticus zegt. Zet er daarna een positieve gedachte tegenover. Iets vriendelijks, over waarom jij iets wel verdient bijvoorbeeld. Durf dat hardop te zeggen, zelfs tegen je spiegelbeeld. Wees lief voor jezelf! 

Zaterdag 13 november 2021 was het World Kindness Day. Wees lief voor jezelf en trakteer jezelf bijvoorbeeld op een individuele coachingsessie

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen