goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk (Sparticle)

Yes! Een nieuw jaar (wat hopelijk niet zo gek wordt als vorig jaar) brengt nieuwe kansen. En voor alle nieuwe kansen geldt: een goed begin is het halve werk. Of je wilt lachen op Blue Monday, wilt meedoen aan Dry January of elke dag van 2021 creatief wilt doen. Het gaat erom dat je steeds zo goed mogelijk start. Maar hoe doe je dat precies?

Goed starten met goede voornemens

Bijna iedereen heeft ze aan het begin van het jaar: goede voornemens. Omdat we allemaal zo’n nieuw jaar zo goed mogelijk willen beginnen. Zodat we alle kansen die er dat jaar voorbij kunnen komen ook echt gaan grijpen.
Door bijvoorbeeld in januari geen alcohol te drinken, hoop je het hele jaar je alcoholgebruik binnen de perken te houden. Zo’n goed voornemen begint dus met een lekker stevige start. Is dat dan voldoende?

Een goed begin is het halve werk: maak het ‘echt’

Waarschijnlijk heb je al wel eens gemerkt dat als je jouw voornemen ‘klein’ houdt, het best makkelijk is om ervan af te stappen. Hoe groter en ‘echter’ je het maakt, hoe moeilijker je het dus vindt om de handdoek in de ring te gooien.
Je kunt zo’n voornemen ‘echter’ maken door bijvoorbeeld te visualiseren hoe anders je leven wordt als je wel volhoudt. Door je leven voor en je leven na naast elkaar te zien. En goed te voelen wat dat met je doet: hoe blij je wordt van dat door jou veranderde leven.

goed begin is het halve werk

Word je bewust van het grote effect

Er zijn nog meer manieren om jouw start, jouw voornemens ‘echter’ te maken. Die ervoor zorgen dat je nog beter voorbereid begint. In dit Sparticle over ‘Een nieuw begin’ staat uitgelegd dat je eerst ergens van bewust worden heel belangrijk is.
Dat kun je bijvoorbeeld doen door op een groot vel uit te schrijven wat de voordelen voor jou zijn. Welke vlakken in je leven dit allemaal raakt (zoals je werk, je familie en vrienden, je buurt, je financiële situatie, enzovoorts). Zo krijg je veel inzicht en raak je extra gemotiveerd.

Deel het op papier met anderen

Om dat bewust worden extra te stimuleren, kun je ook elke dag een notitie voor jezelf te maken. Hoe is het je die dag vergaan? Noteer in een agenda, dagboek of notitieblok (online of offline) of je je vandaag echt hebt gehouden aan je voornemen en hoe je je daarbij voelde. Zoals: “Ik heb vandaag geen alcohol en wel 2 liter water gedronken. Dat voelt fantastisch, ik houd dit vol!”. Deel dat ook met anderen, zodat zij met je mee kunnen kijken hoe het gaat. En je kunnen motiveren als het dreigt te verslonzen. Starten… en doorgaan!

Op 18 januari 2021 was het Blue Monday, zogenaamd de dag waarop veel mensen zich best ongelukkig voelen. Omdat goede voornemens voor zover zijn mislukt, de dagen nog donker zijn en de vakanties ver weg lijken. Herken jij dit? Voorkom voortaan jouw ongelukkige gevoel en vraag individuele coaching aan! 

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen