Respect

RESPECT (Sparticle)

Ieder mens is uniek, gelukkig. Met mooie kanten en ‘rauwe randjes’. Dat maakt het leven met elkaar zo interessant en soms ook best uitdagend. Als het jou lukt ieder ander met respect te behandelen, is dat prachtig. Vooral als dat je zelfs lukt wanneer iemand er andere normen en waarden op na houdt dan jij!

Je kijkt door je eigen bril

Tijdens je jeugd krijg je vanuit je omgeving een hele set normen en waarden mee. Je bent een ‘sociaal dier’, dus je pikt wat op van alles en iedereen om je heen. Bij de een is dat een heel beschermde en misschien wat ‘beperkte’ omgeving. Terwijl die bij de ander heel ‘groot’ en zelfs onveilig kan zijn. Die omgeving en de omstandigheden zorgen er dus voor dat je een heel unieke set normen en waarden hebt. Waardoor je ook in 1e instantie altijd door je eigen bril naar de wereld vol anderen kijkt. Dat is heel logisch en niets geks.

Ben jij zelf perfect?

Wat je vervolgens doet met wat je ziet door jouw bril, is de vraag. Als je iemand ziet die hele andere normen en waarden heeft dan jij, wat vind je daar dan van? Lukt het je om jouw eigen bril af te zetten en te (proberen te) kijken door de ogen van die ander? Of blijf je vooral de ‘rauwe randjes’ van die ander zien? En heb je daar misschien zelfs een oordeel over? Zo ja, realiseer je je dat je zelf ook ‘rauwe randjes’ hebt? Of ben jij zelf wel helemaal perfect?

respect quote

Buiten de kaders kijken voor respect

Respect hebben voor anderen begint dus met buiten je eigen kaders kijken. Met openstaan voor hun verhaal, omdat dat bepaalt hoe zij zijn gevormd. Hoe zij aan hun normen en waarden zijn gekomen en hoe zij de wereld zien. Pas als je die verbinding echt durft aan te gaan, kun je anderen begrijpen en misschien zelfs respect gaan voelen. “Onze verschillen verdwijnen niet, wel het gewicht dat wij eraan geven.”

Op 9 t/m 15 november 2020 was het de Week van Respect. Met gemeenten, gastsprekers, sportbonden en scholen zet de Respect Foundation zich elk jaar in voor een respectvolle samenleving. Alle activiteiten, zoals lessen op scholen en een online campagne, gaan over respect. Over het gesprek aangaan, zelf nadenken en conflicten vreedzaam oplossen. Leerzaam en leuk! 

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen