Hoe blijf je integraal vitaal

Hoe blijf je integraal vitaal (Sparticle)

Er zijn veel coaches op de markt, steeds meer. Ze zijn echter niet allemaal even goed opgeleid en werken ook niet allemaal integraal. Wat is dat integrale dan eigenlijk en hoe blijf jij zelf integraal vitaal? Dat lees je in dit inhoudelijke artikel.

Verschillende domeinen van welzijn

Welzijn is een gevoel van welbevinden, of simpelweg geluk. Je voelt je zo als het zowel lichamelijk, als geestelijk als relationeel goed met je gaat. Als je integraal vitaal wilt blijven, werk je aan diezelfde domeinen. Dus aan je fysieke, maar ook je mentale en sociaal-emotionele gezondheid. Daar komen dan overigens vaak ook nog zingeving en zelfregie bij. Lekker veel termen op een rijtje; hieronder lees je wat het inhoudt.

Fysieke gezondheid

Wil je werken aan je fysieke gezondheid, dan begin je meestal met de juiste voeding, beweging en ontspanning. Wat uiteraard voor ieder lichaam anders is, afhankelijk van waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Daarom is een kant-en-klaar pakket zonder advies zelden effectief en val je daarmee snel terug in oud gedrag. Gezond eten kan heel lekker zijn, genoeg bewegen heel makkelijk en echt ontspannen heel leuk, mits je de juiste stappen zet.

Ertoe doen en dat ervaren (sociaal-relationeel)

Ben je vaak op zoek naar het gevoel dat je ertoe doet (zingeving)? Dat heeft veel te maken met jouw waarden, wat jij belangrijk vindt in het leven. Waarvoor jij graag uit je bed komt. En dat kan heel iets anders zijn dan voor jouw buurvrouw. Dus jezelf vergelijken met een ander heeft weinig zin. Of doen wat een ander vindt dat jij moet doen. Geef jezelf, jouw gevoel en wat jij wilt prioriteit, dan kun je vervolgens ook goed voor anderen zijn.

Hoe blijf je integraal vitaal quote

Mentaal welzijn en durven kiezen

Als je veel piekert en je dromen niet durft om te zetten in daden, blijf je waarschijnlijk hangen in een penibele toestand. Er zijn gedachten die je belemmeren, maar gelukkig ook gedachten die je helpen. Bijvoorbeeld om plannen te maken en te zien waar je wel en geen invloed op hebt. Waar je jezelf heen wilt sturen en waar juist niet (zelfregie). Als je durft te kiezen voor de mogelijkheden (voor positiviteit), ben je al goed op weg.

Integraal vitaal: de begeleider (coach of trainer)

Een integrale vitaliteitscoach of -trainer behandelt elk bovenstaande thema met je. Het ene kan relevanter voor jou zijn dan het andere, maar ze staan allemaal met elkaar in verbinding. Zoals de radertjes in een horloge, dus als er een vastloopt, volgt de rest. Gun jezelf welzijn, werk aan al die domeinen en schakel tijdig hulp in als je dat nodig hebt!

Het was Wereld Chocolade Dag in juli. In dit voedingsschema staan lekkere hapjes met chocolade: een smakelijk begin van jouw fysieke welzijn :)

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen