alle ballen hoog houden

Ben jij een ‘alle ballen hoog houden’ type? (Sparticle)

Even de was aan zetten terwijl je eten kookt, een telefoongesprek voert met een vriendin én met een schuin oog je kids in de gaten houdt. Klinkt zo’n situatie je bekend in de oren? Dan is er een grote kans dat jij ook een ‘alle ballen hoog houden’ type bent!

Zoveel te doen

“Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen, ik moet nog zwemmen in de Stille Oceaan”. Ken je die songtekst en voel je je aangesproken, omdat jij ook zoveel te doen hebt? “M’n agenda moet ik bijhouden, maar ik heb te weinig tijd”. Dat gevoel, herken je dat? Realiseer je dan dat hoe meer je op je bord neemt, hoe meer er ook vanaf kan vallen. 

Rollen en taken

Je hebt dat gevoel van ‘zoveel te doen’ omdat je verschillende rollen hebt. En bij al die rollen horen weer taken. Je bent bijvoorbeeld moeder, maar ook werknemer, partner en dochter. Daarnaast ben je buurvrouw, chef-kok en sporter. Misschien ook nog leidinggevende, beste vriendin, huishoudster, hondeneigenaar en zus. Ga zo maar door, het zijn er nogal wat als je alles op een rijtje zet!

Alle ballen hoog houden stress

Veel van jouw rollen en de bijbehorende taken gaan je ‘als vanzelf’ af. Daar kun je vaak ook niet in schipperen, zoals je moederrol. Je bent en blijft nu eenmaal moeder, met alles wat daarbij hoort.

Sommige rollen en taken heb je echter zelf op je genomen. Je hoeft misschien niet dagelijks te sporten of elke week je vader te bellen. Als je te veel ballen hoog houdt, kan dat immers al snel leiden tot spanning en stress. Je krijgt een opgejaagd gevoel omdat je zoveel ‘moet’ en je voelt je schuldig, want je doet niets meer echt ‘goed’.

time quote

Tips voor meer balans en ruimte

-Breng ten eerste een keer in kaart welke rollen je vervult en welke taken daarbij horen. Je kunt dat zo gedetailleerd doen als je zelf wilt, maar maak er geen extra ‘rol’ van ;p Bewustwording is wel altijd de 1e stap, dus zorg daarvoor!
-Stel prioriteiten: welke rollen en taken vind je echt belangrijk? Is de perfecte schoondochter zijn bijvoorbeeld belangrijker dan lief voor je kat? Dit kun je doen door ze een ‘rapportcijfer’ of kleurtje te geven, of door een top 5 te maken.
-Wees je bewust van je mogelijkheden en zoek de balans. Niet alles kan immers en ook niet alles hoeft. Sta stil bij wat echt reëel is en hoeveel ruimte je daarvoor hebt. In jóuw leven en in jóuw ritme, niet dat van een ander.
-Vraag eens een keer om hulp. Beter nog: maak van ‘hulpvrager’ een van jouw nieuwe rollen en oefen die goed. Misschien kan deze rol zelfs in jouw top 5 komen… Succes!

Duurzame Dinsdag viel in september. Via 1 van de workshops in het Back2Work programma leer je meer over balans in jouw rollen en hoe je dus duurzaam voor jezelf kunt zorgen.  

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen