Durf jij hulp te vragen

Durf jij hulp te vragen? (Sparticle)

Durf jij hulp te vragen, of ben je iemand die alles altijd zelf wil doen? Het is heel fijn voor jezelf en anderen als je het aangeeft wanneer je wel wat steun kunt gebruiken. Een ander kan dat immers niet zomaar ruiken…

“Ik kan het zelf wel” (i.p.v. hulp vragen)

LoessMisschien ben je van nature een persoon die ‘krachtig’ overkomt. En vind je het héél prima om over ‘alles’ de controle te houden. Waarschijnlijk heeft dat krachtige je best veel goeds gebracht in het leven. Daar is dan ook weinig mis mee. Behalve dan dat je wellicht niet geleerd hebt of gewend bent om hulp te vragen.

Normen, waarden, overtuigingen over hulp vragen

Het kan zelfs een (stiekeme) overtuiging van je zijn dat hulp vragen een teken van zwakte is. Of je bent opgevoed met de norm ‘eerst even zelf proberen!’. Misschien vind je zelfs dat anderen dingen meestal minder goed doen dan jij. Zoiets kan je flink in de weg zitten wanneer je eigenlijk of eindelijk juist wel iemands steun wilt vragen.  

Quote

Dus durf jij hulp te vragen of ga je zo door?

Als je te lang door ploetert zonder hulp terwijl je het wel nodig hebt, gaat het mis. Niemand is perfect of kan alles, dat is nu eenmaal zo. Dus het helpt je als je accepteert dat ook jij om hulp mag vragen. Je wilt immers niet volledig uitgeblust op de bank belanden, toch? En… anderen vinden het vaak heel fijn je te kunnen helpen.

Quote 2

Simpele tip: draai het om

Dus stap over de drempel en durf! Als je het alleen maar een klein beetje moeilijk vindt, kan het je helpen aan je beste vriend of vriendin te denken. Wat zou je doen als diegene met deze vraag bij jou aan zou kloppen? Juist ja, je zou helpen! Draai dat dan nu eens om en wees even lief en behulpzaam voor jezelf als je voor die ander zou zijn.

Stappenplan hulp vragen als je dat echt moeilijk vindt

Als je echter superveel moeite houdt met hulp vragen, is er meer aan de hand. Onderzoek dan eerst waar dat vandaan komt. Zoals je opvoeding of wat jij belangrijk vindt in het leven (bijvoorbeeld: ’zelfstandigheid’). Die bewustwording is je eerste stap. Waar je wel een coach bij kunt gebruiken, omdat die je daar doordringende vragen over stelt. Daarna gaan jullie samen aan de slag met ‘acceptatie’ en ‘loslaten’. Zodat je voortaan zonder moeite om hulp durft te vragen!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant kennismakingsaanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen