Een nieuw begin

Een nieuw begin (Sparticle)

Het is 2020! Een nieuw jaar, nieuwe kansen, ook voor jou. Er is alleen weinig zo uitdagend als ‘verandering’. Dus hoe doe je dat eigenlijk, een nieuw begin maken met iets? Waar kun je op letten en wat maakt zoiets misschien iets makkelijker?

De stap van onbewust naar bewust

Als je al je hele leven iets op een bepaalde manier doet, is het erg uitdagend om dat te veranderen. Zeker als je sommige dingen misschien wel heel onbewust doet zoals je ze doet. Dan is de eerste stap naar verandering dus dat je je bewust wordt van jouw ingesleten patronen. Zodat je daar vervolgens een draai aan kunt geven. 

Je hebt het altijd zo gedaan

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je gewend bent elke middag bij de thee een koekje te eten. Omdat je dat vroeger samen met je moeder deed en je het daarom als gezellig ervaart. Als je ondertussen echter in je eentje dat koekje eet, is dat niet meer voor de gezelligheid. Het is dan misschien onbewust een gewoonte voor je geworden. Wees je daar bewust van.  

Einstein

Past een nieuw begin echt bij JOU?

Bij een nieuw begin is het erg belangrijk je te realiseren of jij echt zelf je gedrag wilt veranderen. Soms sta je immers vooral onder invloed van allerlei anderen om je heen. Die bijvoorbeeld allemaal bezig zijn met gezonder eten of zelfs afvallen. En jou daarin meeslepen. Sta dus zeker even stil bij de vraag “Wil ik dit echt vanuit mezelf, vind IK dit echt belangrijk?” voordat je stappen zet.

Begin met één kleine verandering

Als je zeker weet dat je zelf iets wilt veranderen, begin dan klein. Ga stap voor stap aan de slag. Wat het voorbeeld van het koekje bij de thee betreft; spreek dan met jezelf af dat je eerst 2 dagen het koekje laat liggen. De week erna worden dat er 3, en zo verder. Zo houd je het voor jezelf behapbaar en wordt het zelfs steeds makkelijker. Onthoud ook: iets kleins kan een groot verschil maken!

Meten is weten: wat is je resultaat?

Om je resultaat te zien, wil je weten hoe goed de verandering je echt is gelukt. Zodat je jezelf daar eventueel ook voor kunt belonen. Het is daarom handig om dat te ‘meten’, bijvoorbeeld door te turven in een dagboek of agenda. Daarmee maak je het letterlijk inzichtelijk. En kun je met jezelf of anderen afspreken wat er bij een bepaald behaald resultaat tegenover staat. 

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen