shinrin yoku

Het heilzame effect van Shinrin yoku (Sparticle)

Hoe kun je het beste handelen als je energiebalans niet in orde is? Waarmee bereik je het makkelijkst en snelst een positief resultaat? Daar gaat dit artikel over ‘bosbaden’ op in: het heilzame effect van Shinrin yoku.

Prikkelbaar door te veel prikkels

In de huidige samenleving is het normaal geworden dat je constant bereikbaar bent. Dat je ook altijd op de hoogte bent van wat er gebeurt in de wereld. Omdat je een mobiele telefoon hebt die dat allemaal mogelijk maakt. Dat heeft veel voordelen, maar kent ook de nodige nadelen. Je krijgt immers constant prikkels tot je en raakt eraan gewend die steeds weer op te zoeken. En van zoveel prikkels, word je prikkelbaar en moe.

De rustige menselijke natuur

Van nature is de mens gewend aan rust. Daar ben je voor gemaakt, om na elke vorm van inspanning goed te ontspannen. Net als elk ander dier; kijk bijvoorbeeld naar een hond. Nadat die achter een konijn heeft aangerend, gaat hij lekker in zijn mand liggen om weer even te ontspannen. Dat zou bij jou ook goed werken na een pot prikkels of een flinke inspanning: een moment van ‘echte’ rust, even goed zorgen voor jezelf. En dat betekent dus niet scrollen door je social media…

shinrin yoku quote

Het heilzame effect van Shinrin yoku

De makkelijkste en snelste manier om echt te ontspannen, is door het bos in te gaan. Lekker badderen in het bos. Niet in je blootje of rollend over de grond, maar door de natuur gewoon tot je door te laten dringen. Dus zonder dat je naar muziek luistert, want in het bos zijn al genoeg geluiden. Het is bij Shinrin yoku (bosbaden) juist de bedoeling dat je al je zintuigen gebruikt en de natuur goed laat ‘binnenkomen’. Dat maakt je namelijk kalm en rustig.

Het bos versus andere natuur

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het heilzame effect van Shinrin yoku. Een van de redenen is dat bomen en planten bepaalde stoffen produceren. Die stoffen activeren je autonome zenuwstelsel en verlagen zo de bloeddruk. Daarnaast houdt ons brein van herhalende patronen, zoals die van takken en bladeren. Ook dat kalmeert je zenuwstelsel. De ontspanning die je vindt in het bos, laadt je op en geeft je snel hernieuwde energie. Heerlijk!

Verwen je moeder ook buiten moederdag om. Neem haar mee naar buiten, lekker de natuur in. Gezond en gezellig. Of geef haar een privésessie ‘Moment voor jezelf’ cadeau (neem contact met me op voor meer informatie)!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen