Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf (Sparticle)

Veel mensen met stressklachten zorgen niet goed voor zichzelf. Ze zijn een ster in goed voor anderen zorgen, maar voor zichzelf… ho maar. Hoor jij ook bij die groep? Dan is de kans groot dat je op den duur overspannen raakt of zelfs in een burn-out belandt. Leer het in dit artikel: lief zijn voor jezelf!

Rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en…

Ben jij iemand die eigenlijk altijd doorgaat terwijl anderen al zijn gestopt? Of die doorwerkt terwijl je eigenlijk ziek bent en in bed zou moeten kruipen? Die heel veel geeft aan anderen en heel weinig terugvraagt? Dan heb je waarschijnlijk veel moeite met lief zijn voor jezelf.

Goed voor de ander, streng voor jezelf

Het zou op een tegeltje kunnen staan; “Goed voor de ander, streng voor jezelf”. Dat zou dan overigens wel tegeltjesdomheid betreffen, geen tegeltjeswijsheid. Natuurlijk is het prima om lief te zijn voor anderen, MITS je ook lief genoeg bent voor jezelf.

Je bent je eigen baas

Jij staat aan het roer. Dus jij bepaalt hoe het met jou gaat in jouw leven. Goed zorgen voor je lichaam, voldoende ontspannen, nee zeggen als het teveel wordt; dat mag je allemaal zelf doen. En natuurlijk is dat best uitdagend…

How to: lief zijn voor jezelf tips

1 Realiseer je wat belangrijk is voor jou, alleen voor jou. Waarschijnlijk houd je constant rekening met je partner of gezin, je baas of collega’s, je familie en vrienden, etc. Dus is het belangrijk te weten wat jij zelf echt heel belangrijk vindt. Zodat je beter keuzes kunt maken, ook als anderen je beïnvloeden. En zodat je misschien af en toe ‘nee’ kunt zeggen.

stop2 Zet elke dag een pas op de plaats. Stop even met waar je mee bezig bent, adem rustig, neem de tijd om naar je lichaam te luisteren, om te voelen wat je nodig hebt. Als je dat lastig vindt, vraag dan letterlijk (bewust en hardop) aan jezelf: “Wat heb ik nu nodig?”. Dan wordt het antwoord -zoals: “iemand die naar me luistert”- meestal vanzelf wel duidelijk.

3 Doe (voer uit) wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld al dagen merkt dat je behoefte hebt aan “meer op mezelf zijn”, zorg daar dan voor. Ook als dat betekent dat je je partner gaat vragen om een avond per week voor jezelf. Terwijl je weet dat hij/zij liever samen met jou is. Als je eerst lief bent voor jezelf, kun je daarna weer veel liever zijn voor de ander!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant kennismakingsaanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen