dankbaar zijn maakt gelukkig

Dankbaar zijn maakt gelukkig (Sparticle)

Er zijn al veel boeken over geschreven: dankbaar zijn maakt gelukkig. Soms lijkt dat alleen zoveel makkelijker gezegd dan gedaan. Als jou van alles tegenzit, voel je je immers niet snel dankbaar of gelukkig. Hoe bereik je dat dan alsnog?

Neerwaartse spiraal

Als jou vervelende dingen overkomen of je gewoon niet zo lekker in je vel zit, horen daar vaak nare gedachten en gevoelens bij. Je twijfelt en piekert bijvoorbeeld veel over jouw situatie. Wat kan leiden tot een neerslachtig of zelfs wanhopig gevoel. Of andersom: je voelt je rot en gaat heel veel nadenken over de reden daarvan. In beide gevallen kom je in een soort neerwaartse spiraal terecht en voel je je allesbehalve dankbaar of gelukkig.

Maak een pas op de plaats en verleg je focus

Om weer te kunnen kijken naar positieve dingen is het belangrijk dat je uit die neerwaartse spiraal komt. Door jezelf letterlijk een halt toe te roepen en een pas op de plaats te maken. Even stoppen, even stil staan en even diep ademhalen. Zodra je dat doet, geef je jezelf de tijd om te ervaren wat er met je aan de hand is. Om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Zodat je daarna rustig je focus kunt verleggen naar iets positiefs.

dankbaar zijn maakt gelukkig

Wat zijn jouw sparkles?

Je kunt op verschillende manieren oefenen met het zoeken naar waar jij dankbaar voor bent. Als je je bewust wordt van die ‘sparkles’, is het veel makkelijker daar vaker je focus naar te verleggen. Met als gevolg dat je je meer tevreden voelt met wat je hebt of hoe de situatie is. Doordat je in je dankbare ‘staat’ meer positieve gedachten en emoties hebt. En dus meer kunt genieten van wat er wel goed is.

Dankbaar zijn maakt gelukkig: 2 oefeningen

Begin allereerst aan een dankbaarheidslijstje. Door elke dag minimaal 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent, oefen je in het focussen op het positieve. Je kunt ze gedurende de dag hardop uitspreken, of ze ergens noteren. Desnoods pas aan het einde van de dag, maar wel elke dag! Oefening baart kunst!

Uit daarnaast je dankbaarheid volop. Daar maak je namelijk ook anderen blij mee en dat heeft een soort sneeuwbaleffect. Als je iets mooi vindt, als je ergens blij mee bent, zeg dat dan duidelijk tegen diegene of stuur iemand een lief kaartje. Je hebt vaak geen idee wat voor goeds je daarmee doet voor een ander.

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen